5 Aralık 2023 Salı

Vize not dağılımı

Vize kapsamı: 

İlk 7 haftada kitaptan görseller eşliğinde her hafta detaylı bir şekilde sözel olarak konu işlendi, ses kayıtları buluta da konuldu.   

8.haftada vize de öğrenci, ana ders kitabından ilk 4 bölümden sorumlu tutuldu, toplam 119 syf idi.

20# test sorusu verildi. 5 şıklı sorularda yanlış puan kaybettirmiyordu, yine de boş bırakanlar vardı.

Sınavda mantığın yardımıyla çözülebilecek sorular da bulunuyordu. Sınavın ortalama genel zorluk derecesi ise orta idi. 

Final ve bütünlemede kitabın sadece ilk 10 bölümü (281 syf) tamamlanıp, bunlardan sorumlu olunacağı düşünülürse, başarılı olanlar da daha çok çalışmalıdır. Final nispeten öğrenci için kolaylıktır, bütünlemede önceki yıllardan hareketle öğrenci de motivasyon kayıpları görülebilir.  

Sınava giren 18 öğrenci için ortalama not 41 idi; not dağılımı da alttaki gibidir: 

Vize sonuçları 5 Aralık dersten sonra OGRİS ile (6/12) ilan edilmiştir.

Listede 29 kişiden (18 öğrenci sınava girdi, 41 vize ortalaması, Not dağılımı 25-60)

40 ve üstü başarılı sayılırsa, 10 öğrenci geçebilir. Diğer 9 öğrenci kitaba daha çok çalışmalı, anlamadığı yerler varsa bunları derste önceden hazır ve aktif olup sormalıdır. 

Anahtar:

Vize,Kapsam,Not dağılımı,1-DUYURU,6-SINAV,

2 Aralık 2023 Cumartesi

Final ve Bütünleme Yolunda Disiplin

Dönem sonu için Başarı Önerileri

Final ve bütünleme benzer kapsamda ve aynı sınav türünde yapılır.

Öğrenci klasik sınavı tercih etmedikçe test yapılacaktır: 

(Dönem sonunda da test sınav, 20 soru 30 dakikadır.) 

(Dönem sonunda klasik sınav tercih edilirse, en az 10 soru 60 dakikadır.)

Final ve bütünlemede kitabın sadece ilk 10 bölümü kalan derslerle birlikte tamamlanacaktır. 

Öğrenci de dönem sonunda bu 10 bölümden sorumlu tutulacaktır.

Vize de başarı sağlayamayanların dersi ön sıradan aktif izlenmesi önerilir. 

Öğrencinin; 

Ses kayıtlarını dinleyerek ders öncesinde hazır olması ve katılım motivasyonlarını da  arttırması beklenir. Ders öncesi yeni konulara ısınma tamamlanmış ve ders sonrasında da tekrarlar yapılmış olmalıdır ki, sınav öncesi 2 tur okumayla ve fırsat olarak verilen ders başlarında ve tekrar yapılan derslerde soru - cevaplar ile gerçekten yol alınıp, sınava başarılı bir katılım gerçekleşebilsin.

Sınava hazırlık, her şeyi hazır beklemek ve derse uzak durmakla olmaz, çalışarak, deneme ödevlerinde aktif olarak ve derse katılarak olur.

Başarılı olanların da biraz daha fazla çalışmaları gerekir. Finalde belki zorlanabilirler, güvenlik payı bırakmak üzere tekrarlar ve izlenecek sınava hazırlık yöntemleri sürekli geliştirilmelidir.

Öğrenci çalışma notlarını buluta koyabilir ve/veya e-postasına gönderebilir. Bu yolla yazılı soru da sorabilir.

Final nispeten öğrenci için kolaylıktır, ancak bütünlemede ise önceki yıllardan hareketle öğrenci de motivasyon kayıpları oluşabilmektedir. 

Gelecek için Başarı Önerileri

Vizedeki test sınav soru dağılımı ve niteliği örnek alınabilir.
Ancak amaç öğrencinin konuyu kavradığını görmesi, mesleki konularda akıl yürütebilir olmasıdır.
Ezbere kaçılması fayda sağlamaz. 

Mesleki açıdan konuları bir bütünlük içinde anlamak ve uygulamalarını da kavramak şarttır.

Kitap kapsamı, sınav öncesine kadar en az 3-4 tur okunmuş olmalıdır.

Derste işaretler koyarak ve kendi başına çalışırken sorular da hazırlayıp, bunları öğrenci kendine aralıklı zamanlarda sorarak, yine bunların hafızada kalan yanıtlarını aramalıdır, konular böyle önemli çağırışım bağlantıları ile bir bütünlük içinde hatırlanmalı, bir plancı kimliği ile yorumlanır olmalıdır.

Konular arasında mantık bağlantıları kurulup, ders kapsamından fayda sağlanacak şekilde mutlaka örnek sorular ayıklanarak sürekli yenileri sorulup, yanıtlanmalıdır.

Mesleki konularda zamanla mantık yürütme becerisi kazanmakta sizlere bir derece kolaylık sağlayacaktır.

Bilgi eksikliği kalmadan referanslara dayalı araştırma da yapılabilir, bu hale gelinmesi proje araştırma paftalarında da gereklidir.

Kendi kendini kontrol için bazı anahtar kelimeler:

Hedef

Plan yapın ve hedeflerinizden şaşmayın.

Farkındalık

Kendinizi dışarıdan seyredebilir hale gelip, hızlıca toparlanın.

Motivasyon

Günlük enerjinizi dengeli kullanıp, motivasyonunuzu destekleyin, olumsuzluklara takılmadan onları en kısa ve tutarlı yollardan aşmaya çalışın.

Disiplin

Askeri bir disipline sahip olun. Erken yatıp, erken kalkın. Beslenmenizi aksatmayın. Spor yapın. Sosyal kalın.

Odaklanma

İşinize odaklanın ve tamamlayın, süreci ve zorlukları abartıp, yarı yolda hemen vazgeçmeyin, çabanız karşılık bulur, işlerinizi ertelemeden sonuçlandırın.

Öngörüler

Önümüzdeki kış ve sonraki 7 yıl boyunca da Türkiye'de kışlar biraz daha soğuk geçecektir. Buna ve Niğde iklim şartlarına hazır olunmazsa, hastalık vs. size zaman ve yorgunluk gibi bazı kayıplar getirir, bu riskleri iyi beslenip giyinerek ve bedeni hareket ettirip, bağışıklığı güçlendirerek bertaraf ediniz.

Rutin

Planlamacı olarak çalışmalarınızı rutinlere bölerek, gündelik yaşamınızı iyi yönetmeye alışın. 

Alışkanlıklar

Kötü ve zararlı alışkanlıklarınızı fark ederek, onlardan derhal veya kendinize kademeli kolaylıklar tanıyarak mutlaka kurtulun.

Kendinizi taktir edin ve ödüllendirmeyi de unutmayın.

Başarılar.

Ders etiği

Ders etiği konusunda hatırlatma 

Ders etiği konusunda 9.haftaya gelinmiş olmasına karşın tekrar yazılı olarak alttaki gibi hatırlatmalara gerek duyulmuştur. 

Devamsızlık 

Öğrenci dersleri aksatmaz, devam zorunluluğu vardır.

Her hafta yoklama ve (ders ses kaydı alınır, buluta da hemen konur*), bu vb. rutin konularda yazılı ve sözlü soru sormak yersizdir. İlk hafta bu vb. tüm durumlar bildirilir. Sanal erişim vb. sorunları öğrenci kendi kendine çaba göstererek aşar.

Katılım ve sürdürülebilirlik 

Gereksiz soru ve yazışmalarla öğretim üyesi meşgul edilmez. 

Öğrencinin dersi izlemesi ve sorumluluklarını kavraması ve derse zorunlu+gönüllü özgün desteği ile sürekli katılımı esastır.

Ders ve kariyer hayatının desteklenmesi

(*Sınıf; ders ve kariyer hayatını desteklemesi için öğrenci lehine yapılan ek ve iyi niyetli çalışmaları izler, taktir etmesini bilir.

Bunlar; blog, bulut, ses kayıtları, şehircilik kitaplığı, öneriler ve yüz yüze dialog vb. düzenlemelerdir. Ayrıca uygun hitap, dil ve yeterli bilgi içeren yazışma taleplerine tek tek verilen yanıtlardır.

Öğrenci tüm bu etik dialog ve uygulamaları kötüye kullanamayacağı gibi bunların akışına da gönüllü destek vermekle  yükümlüdür. Bu düzenlemelere karşı ilgisiz ve sorumsuz da kalamaz. Aksi halde ona karşılıksız sunulan bu hizmetlerden hem öncelikli olarak faydalanamaz, hem de bunun dolaylı olarak sonuçlarına da katlanmak zorunda kalır. )

Temsil

Sınıf kendini temsil edemeyecek durumda olduğu sürece bunun sonucunda oluşan her olumsuz durumdan da bireysel sorumluluklarını alarak kurtulmalıdır, o yüzden bu sorununu çözemez durumlarda kalmamalıdır.

Dayanışma

Gönüllü görev bilinci taşıyan bir veya bir kaç sınıf temsilcisi yoksa, sınıf bu ortak yararın farkına varamadığı sürece sonuçlarına da yine katlanmak zorundadır. Bu yüzden kişisel ve toplu sorumluluk zamanında ve yerinde alınır. Dayanışmadan yana olunuz.

Ölçme ve Değerlendirme 

Öğrencinin her adımı bir gösterge niteliği taşır, yarattığı her olumsuzluk genel kanaati ve iyi niyetli öğretim üyesi desteğini, hatta sınıfı da doğrudan etkiler. 

Denetim ve Kontrol

Öğrencinin hataları sürekli kontrol altındadır, ilk denetleme de bu ortaya çıkar.

Uyarı 

İlk uyarıda eksik ve hataların tekrarsız ve displinli bir şekilde düzeltilmesi gerekir. Bu gibi durumlarda başka bir uyarı artık yapılmayacaktır. 

Olumsuz Durumlar

İlk olumsuz.durum gecikilmeksizin giderilmedir. Bu ilk sorun çözülmeden başka sorunlar da bilinçli veya bir şekilde yaratılamaz, ayrıca bu gibi durumlarda sürekli ve ısrarlı bir diyalogta beklenemez.

Telafi vs

Derslerde öğretim üyesi tarafından bir erteleme varsa bu durum önceden bildirilir ve öğrenci telafi gününü gecikmeden temsilcisi ile bildirir. 

Keyfi, gecikmeler, ilgisiz tutum ve davranışlar kabul edilemez...

Değişiklik vb talepler 

Öğrenci üst üste, sürekli veya zamanlı zamansız derslerde ve ders akışlarında, sınavlarında herhangi bir değişiklik talep etmez, telafi de ilan edildiği gibi yapılır, telafi, sınav ve ders kaçırılırsa, sorumluluk öğrenciye aittir.

Yoklama vs

Geç gelen yok yazılır. 

Telafi dersi

Telafi dersi boş olan ders saatlerinizde öneriniz alınarak önceden programlanır. Burada da yine duyurulur ve/veya resmi olarak tekrar sizlere de bildirilerek gün ve saatinde yapılır. 

Mazeret 

Telafi, sınav, ödev ve ders konularında hiç bir mazeret kabul edilmez, sorumluluk öğrenciye aittir.

Görüş ve Öneriler

Görüş ve önerilerin ders arasında yüz yüze iletilmesi esastır. Öğretim üyesi ziyaret saatleri her dönemde derste ve oda kapısında bildirdiği gibidir. Derste önceden randevu alınız, verdiğiniz sözünüzü de tutunuz.

Disiplin ve soruşturma 

Yönetmelik esastır. Bu ders etiğini de gönüllü ve disiplinli bir şekilde uygulayınız. 

Her dönem görev ve sorumluluklarınızda kademeli artışlarla karşı karşıya geldiğinizde zorlanmak istemiyorsanız, bölümün ortak yükünü hafifletmek için gönüllü çaba sarf ediniz.

Ortak akıl 

Kaynaklar sınırlıdır, herkesin eşit faydalanması için gayret sarf edilmektedir, hak edenlerin öncelikli kullanması söz konusudur, bunun içinde zamanında ve yerinde önceden bilinçli bir şekilde buna hazır olun. Eğer haksızlığa uğramış iseniz, bunu uygun şekilde bir dialogla doğrudan ilk muhatabı/sorumlusu ile gecikmeden görüşün. 

Başarılı günler dileğiyle esen kalın.

Vize ve sonrası

Vize sonrası 

TELAFİ : 6 Aralık 2023 Ç.şamba - 13:00 sonrası

Ders akışı önceden bildirildiği gibi sürer.

Her ders yoklama alınır. 

28 Kasım ders yapılmış ve ödev de verilmiştir.

Bknz. 10-Ses


Öğrenciye,

9.h (vize sonrası, çoğunluk olmayınca) 5.bölüm gibi dar kapsamlı bazı hazırlık ödevleri bir sonraki haftaya soru ve tartışma için verilmiştir.

6.h (vize öncesi de benzer şekilde geçmiş konularda soru ve tartışma için ödev verilmiştir. Bu her hafta ders başında geçmiş sorularınızın yanıtlanabilir olacağını gösterir. Ders sonunda ve aralarda da ayrıca sınıfta kalınarak, varsa sorularınız yanıtlanacaktır.


Vize

Vize sonuçları 5 Aralık dersten sonra OGRİS ile (6/12) ilan edilmiştir.

Listede 29 kişiden (18 öğrenci sınava girdi, 41 vize ortalaması, Not dağılımı 25-60)

Vize haftası ders yapılmaz.

Telafi

14 Kasım 2023 Salı dersi yerine, alttaki telafi dersi yapılacaktır:

6 Aralık 2023 Ç.şamba - 13:00 sonrası

Bknz.

Ders etiği 


Anahtarlar:

10-SES,Telafi,Vize,Ders etiği,

(NOHU-MF-SBPB) SS-PEF_Sosyal sorumluluk proje etkinlikleri ve faaliyetleri

(NOHU-MF-SBPB)  SS-PEF_Sosyal sorumluluk proje etkinlikleri ve faaliyetleri Sosyal sorumluluk (sosyo-kültürel etkinlik) projeleri ve gerçekl...